Leentips

Het afsluiten van een lening is een serieuze zaak, het is daarom raadzaam om u voordat u een lening afsluit goed voorbereid. Kredietverstrekker.com heeft een aantal handige leentips voor u op een rij gezet zodat u met een gerust hart een beslssing kunt gaan nemen over een lening.

Leentip 1 – Maak een overzicht van inkomsten en lasten

Maak voordat u een lening aanvraagd een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en kijk wat u kunt missen aan rente en aflossing voor een lening. Een lening brengt in de meeste gevallen een vaste maandelijkse kostenpost met zich waarmee u rekening moet houden in uw financiele huishouding.

Leentip 2 – Pas op met rood staan op uw bankrekening

Het is wellicht een makkelijke manier om even iets meer uit te geven dan er daadwerkelijk binnenkomt, maar deze manier van lenen is over het algemeen erg duur. Staat u structureel rood, dan is het wellicht raadzaam om (een deel van) uw krediet over te sluiten naar een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Leentip 3 – Bespreek betalingsproblemen

Kunt u onverhoopt de verplichtingen van uw lening niet voldoen. Zorg er dan voor dat u in contact treedt met uw geldverstrekker en spreek erover. Wellicht kan op deze manier gezamelijke naar een oplossing gezocht worden en voorkomt u wellicht een negatieve BKR codering.

Leentip 4 – Koppel de lening aan de levensduur van de aankoop

U doet er verstandig aan om de looptijd van de lening niet langer te laten duren dan de levensduur van het product dan u aan wilt kopen. Op deze manier voorkomt u dat u nog afbetaald aan een lening terwijl het product inmiddels is afgeschreven.

Leentip 5 – Vergelijk diverse aanbieders

U doet er verstandig aan om het aanbod van verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Er zijn in Nederland tal van bedrijven actief op de leen- en kredietmarkt, die elk een eigen product- en voorwaardenbeleid hebben.

Leentip 6 – Vraag offertes aan

U kunt het aanbod van verschillende aanbieders het beste vergelijken aan de hand van een offerte. Daar behoren immers alle kosten en voorwaarden in te staan waarmee u te maken krijgt als u bij het betreffende bedrijf een lening aanvraagt.

Leentip 7 – Sluit geen onnodige verzekeringen

Veel geldverstrekkers bieden verzekeringen naast een lening aan, het is raadzaam om na te gaan of de betreffende verzekering noodzakelijk of wenselijk is voor u.

Leentip 8 – Past de geldverstrekker bij u?

Past de geldverstrekker waar u wilt gaan lenen bij u? Hoe is het imago, via welke kanalen communiceren zij? Dat zijn zaken die wellicht belangrijk kunnen zijn voor u. U gaat immers een langdurig contract met het betreffende bedrijf aan.

Leentip 9 – Leen alleen als het niet anders kan

Leen alleen als het echt noodzakelijk is. Kunt u de aankoop bekostigen uit eigen middelen dan heeft dat uiteraard de voorkeur, de rente die u betaald over een lening is (vrijwel) altijd hoger dan de rente die u krijgt over uw spaargeld.

Leentip 10 – Ga alleen een lening aan die u begrijpt

Zorg ervoor dat u de lening de u aangaat volledig begrijpt, wat moet u waarvoor betalen en indien er een verzekering aan de lening gekoppeld is, dan moet u wel weten wat deze verzekering afdekt en wanneer.

Leentip 11 – Inventariseer uw financien

Voordat u gaat lenen is het raadzaam om na te gaan wat u zoal heeft uitstaan aan leningen, kredieten, credit cards en dergelijke. Op deze manier heeft u kleinere kans om voor verassingen komen te staan tijdens de inventarisatie van uw persoonlijke gegevens door de geldverstrekker.

Leentip 12 – Sluit een dure lening over

Heeft u een lening waar u een hoge rente op betaald? Dan is het verstandig om deze over te sluiten naar een lening met een lagere rente. U bespaart op deze manier veel geld.

Leentip 13 – Niet te veel leningen

Heeft u (veel) aparte kleine leningen? Probeer ze dan te bundelen naar 1 grotere lening, dit is doorgaans goedkoper dan diverse kleine leningen.

Leentip 14 – Pas op met leningen zonder BKR toetsing

Dit klinkt vaak aantrekkelijk als u een negatieve BKR registratie heeft of snel geld nodig heeft, echter het BKR heeft bepaalde functies, waaronder bescherming van de consument. Daarnaast zijn de kosten van een dergelijke lening zijn bijzonder hoog.

Leentip 15 – Controleer de looptijd van de rente

Er zijn geldverstrekkers die u lokken met (zeer) lage rentes, het is daarom belangrijk om na te gaan voor welke periode deze percentages, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.